top of page

LLUÍS BRULL. UN HOME BO

XVI PREMI D'ASSAIG ARTUR BLADÉ I DESUMVILA

 

L’any 2013 l’obra guardonada amb el premi va ser el treball presentat per Adolf Brull Monner, dedicat al tivissà Lluís Brull i Cedó. Adolf Brull va néixer a Barcelona l’any 1934 i ha dirigit una empresa familiar dedicada a la fabricació i comercialització de marcs, motllures i objectes de decoració. El 2012 va publicar la seva primera obra –Brull. La fàbrica de Tivissa- per commemorar el centenari del naixement de la seva empresa. Amb Lluís Brull. Un home bo ens apropa la biografia d’un personatge que tingué una participació cabdal en molts dels esdeveniments culturals del poble de Tivissa durant la primera meitat del segle XX.

 

Lluís Brull i Cedó nasqué a Tivissa l’any 1892 i hi morí l’any 1954. Estudià magisteri, tot i que pràcticament no va arribar a exercir mai la docència. Es traslladà per qüestions laborals amb la família a Barcelona, tot i restar sempre vinculat a la vila de Tivissa, on tornà l’any 1932. La seva curiositat i vocació d’arqueòleg el va portar a col·laborar amb l’Escola d’Arqueologia, treballant amb destacats investigadors del moment, com ara Pere Bosch Gimpera, Luís Pericot, Josep Serra Ràfols o Salvador Vilaseca. Brull va dirigir les excavacions al Castellet de Banyoles de Tivissa en les campanyes de 1930, 1938, 1942 i 1943. Brull també va ser l’impulsor del periòdic Tivissa, editat entre 1928 i 1931, i va capitanejar, entre d’altres projectes, la iniciativa per recopilar i publicar l’obra iniciada pel mestre -i amic de Brull- Màrius Bru; Fulls d’història de la vila de Tivissa.

 

L’activisme social de Brull va anar més enllà de l’àmbit cultural i va treballar per millorar l’entorn i la formació del tivissans del període, per això va encapçalar les iniciatives Pro-Baranova dels anys 1927 i 1952, mitjançant les quals es va remodelar una de les places més emblemàtiques de Tivissa; o la campanya perquè la població de la Ribera d’Ebre disposés d’unes escoles graduades.

14,00 €

bottom of page